Вести

IN MEMORIAM
ПРОФ. НИKА – НИKОЛА СТОЈИЋ

IN MEMORIAM
ПРОФ. НИKА – НИKОЛА СТОЈИЋ
(Гуча, 04.02.1930 – Гуча, 04.12.2020)
Ника Стојић рођен је 04. фебруара 1930. године у Гучи, од оца солунца Драгољуба, и мајке Станојле (рођ. Бугарчић).Основну школу завршио је у родној Гучи, а Гимназију у Чачку, преживљавајући ратне страхоте и нацистичку окупацију.Студије српског језика и књижевнсти завршио је на Београдском универзитету.
Радни век проводи у Гучи као професор и директор у Основној школи у Гучи, те као директор Дома културе у Гучи.
Са неколицином културним прегалаца, као млад интелектуалац покреће далеке 1961. године манифестацију Драгачевски Сабор трубача у Гучи.
Поред књижевности бавио се склуптуром и вајањем.

Један је од оснивача Kултурно-просветне заједнице Драгачева, Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева и Еколошког Друштва Драгачева.
Добитник је великог броја друштвених признања, међу којима се посебно истиче Вукова награда.
Био је ожењен Станиславом (рођ. Панајотовић), професором биологије, са којом има ћерку Радмилу.
Данас, 4. децембра у раним јутарњим сатима, напустио нас је првенствено велики човек, књижевник, професор, вајар, оснивач Сабора трубача, добитник Вукове награде… Наш вољени Ника – Никола Стојић. Наше речи су мале наспрам његових дела и успеха, мале су речи да опишу живот и рад овог, како су га многи звали драгачевског горостаса, драгачевског Вука Kараџића.
Аутор преко 70 књига поезије, прича, монографија, рецезент многих књига. Његова величина остаје да живи у његовој малој варошици, за коју се трудио да чује цео свет кроз звуке трубе и песме.