Лучани

О Лучанима...

За настанак назива места везује се неколико легенди. По једној је настало од глагола – лучити (на овом простору су се некада „лучиле војске“), по другој од именице – луч (дрво за потпалу ватре), док је најприхватљивија легенда, која је везана за римски град Kрушевље на Руји. Слуге су град осветљавале са бакљама од луча, па их је народ називао „лучари“. Тако је тадашње село добило назив.

Лучани се први пут се помињу у турском дефтеру из 1476. године, као село у кадилуку Брвеник у кнежини кнеза Павла. Према тадашњем попису имало је 10 домова. 

Територија општине Лучани простире се између Овчарско-Kабларске клисуре, планине Јелице и развођа реке Бјелице према Голијској Моравици. Има издужен облик, правац пружања северозапад-југоисток. Састоји се од Доњег и Горњег Драгачева и захвата површину од 454 квадратних километара. Припада Моравичком округу и највећи део територије Драгачева административно припада општини Лучани. 

Лучани представљају привредни центар општине. У њима се поред „ Милан Благојевића – Наменске“ налази и велики број других предузећа. У самом центру налази се општинска управа и зграда Дома културе са библиотеком. 

Од посебних облика туризма најзаступљенији је спортско-рекреативни туризам, због присуства стадиона, спортских терена и базена. Спортске екипе овде често организују припремне активности. Фудбалски клуб “Младост“ из Лучана годинама уназад бележи значајне резултате као прволигаш.

Недалеко од Лучана налази се Овчарско- кабларска клисура, па извор духовности можете пронаћи у неком од десет манастира, а одмор и релаксацију у неким од садржаја Овчар-бање.

Удаљеност од Београда износи 170 км магистралним путем. Према последњем попису становништва  Лучане је насељавало 3.888 становника.

Више информација