Lučani

O Lučanima...

Za nastanak naziva mesta vezuje se nekoliko legendi. Po jednoj je nastalo od glagola – lučiti (na ovom prostoru su se nekada „lučile vojske“), po drugoj od imenice – luč (drvo za potpalu vatre), dok je najprihvatljivija legenda, koja je vezana za rimski grad Kruševlje na Ruji. Sluge su grad osvetljavale sa bakljama od luča, pa ih je narod nazivao „lučari“. Tako je tadašnje selo dobilo naziv.

Lučani se prvi put se pominju u turskom defteru iz 1476. godine, kao selo u kadiluku Brvenik u knežini kneza Pavla. Prema tadašnjem popisu imalo je 10 domova. 

Teritorija opštine Lučani prostire se između Ovčarsko-Kablarske klisure, planine Jelice i razvođa reke Bjelice prema Golijskoj Moravici. Ima izdužen oblik, pravac pružanja severozapad-jugoistok. Sastoji se od Donjeg i Gornjeg Dragačeva i zahvata površinu od 454 kvadratnih kilometara. Pripada Moravičkom okrugu i najveći deo teritorije Dragačeva administrativno pripada opštini Lučani. 

Lučani predstavljaju privredni centar opštine. U njima se pored „ Milan Blagojevića – Namenske“ nalazi i veliki broj drugih preduzeća. U samom centru nalazi se opštinska uprava i zgrada Doma kulture sa bibliotekom. 

Od posebnih oblika turizma najzastupljeniji je sportsko-rekreativni turizam, zbog prisustva stadiona, sportskih terena i bazena. Sportske ekipe ovde često organizuju pripremne aktivnosti. Fudbalski klub “Mladost“ iz Lučana godinama unazad beleži značajne rezultate kao prvoligaš.

Nedaleko od Lučana nalazi se Ovčarsko- kablarska klisura, pa izvor duhovnosti možete pronaći u nekom od deset manastira, a odmor i relaksaciju u nekim od sadržaja Ovčar-banje.

Udaljenost od Beograda iznosi 170 km magistralnim putem. Prema poslednjem popisu stanovništva  Lučane je naseljavalo 3.888 stanovnika.

Više informacija