Гуча

О Гучи

За порекло назива Гуча везују се две легенде. По једном предању, име Гуча настало је тако што се народ од Турака склањао, прикривао, гучио. Друга легенда указује на то да је име настало по голубовима гугуткама који – гучу.

Смештена је на раскрсници путева кроз Горње Драгачево, на надморској висини од 337м. Средишњим делом варошице протиче река Бјелица. Гуча је са околином према последњем попису становништва имала 3.710 становника.

Први помен Гуче датира још из турског катастарког пописа 1476. године када се помиње као село у саставу кадилука Брвеник, у кнежини кнеза Павла. Према тадашњем попису имала је 14 кућа. 

Процес настајања гучке чаршије започет је 1831. године, изградњом цркве. Од тог периода бележе се значајнија досељавања. Зграда среске управе изграђена је 1875. године, што је имало утицај на то на указом краља Александра Обреновића, Гуча званично постане варошица 1892. године. 

Kултурно-историјски и верски објекти углавном су сконцентрисани у центру варошице. Црква у Гучи посвећена је Светом Архангелу Гаврилу. Налази се у прелепој порти , у којој је давне 1961. године организован Први Драгачевски сабор трубача. У њеној непосредној близини је Музеј трубе, посвећен историјату сабора трубача. Музеј „Лапидаријум“ представља изложбу споменика крајпуташа на отвореном. Налази се у прелепом парку основне школе 

Више информација