Priroda

Ovčar

Ovčar planina je niža planina u zapadnom Pomoravlju, u zapadnoj Srbiji, sa najvišim vrhom od 986 m. Vapnenačke je građe. Nekada je to bila jedinstvena masa sa susednim Kablarom (885 m), pre nego što ih je Zapadna Morava probila i oblikovala Ovčarsko-kablarsku klisuru koja je razdvojila planine Ovčar i Kablar. Dva vrha udaljena su jedan od drugog samo dva i po kilometra u vazdušnoj liniji. Prema jugoistoku se nastavlja na planinu Jelicu, s kojom zatvara mikroregiju Dragačevo. Na planini Ovčar se u davnoj prošlosti nalazio vulkan koji sada nije aktivan. Klima je planinska i umerenokontinentalna.

Ukupna dužina pešačkih staza na Ovčaru je oko 90 kilometara. Iako ih ima mnogo i iz različitih pravaca mala je verovatnoća da ćete se izgubiti ako se držite planinarskih znakova jer su sve staze jasno obeležene putokazima i strelicama. Od podnožja do vrha Ovčara ima oko 6 kilometara, a na svakoj raskrsnici postoje putokazi sa oznakama na kojoj koti i visini se nalazite i koliko je još kilometara ostalo do vrha.
Kao nagradu za uspon na vrh, uživaćete u spektakularnim pogledima. Ovčarska banja, odakle možete krenuti na pešačenje po Ovčaru. udaljena je od Lučana 12,4 km.

Više informacija

Udaljenost od Lučana iznosi 12,4 kilometra.

• Pešačenje
• Planinarenje
• Obilazak manastira