Природа

Јелица

Планина Јелица, питома и шумом и потоцима богата планина представља природну границу између Драгачева и чачанске котлине. Припада динарском систему планина и пружа се у правцу северозапад-југоисток у дужини од 30 км. Највиши врх је Црна стена (929 м).
С ње се пружа поглед ка масивима Овчара, Чемерна, Троглава и Голупца. Некада су преко ње пролазили каравани из Поморја ка Поморављу, а данас, уместо коња са самарима, на љеним путевима и стазама пешаче модерни авантуристи – бекпекери и планинари.

Положај Јелице над богатим котлинама од давнина је привлачио људе да ту праве насеобине и тврђаве с којих су мотрили на путеве. Њене скровите клисуре и стеновити бедем Стјеника, с многобројним пећинама, били су, привлачни духовницима и монасима испосницима који су ту долазили да тихују у лепоти природе. Јелица је, са својим тромиленијумским културним наслеђем, ризница цивилизација које су, на овим просторима, ту пребивале.

Више информација

Пружа се од северозапада ка југоистоку у дужини од 30 км и представља природни мост који повезује масиве Овчара и Троглава. 

• Бициклизам
• Пешачење
• Планинарење