Природа

Драгачевски крајолици

Драгачево се налази у сливовима река Бјелице, Моравице, Западне Мораве и Толишнице и на обронцима планина Овчара, Јелице, Троглава, Чемерна, Голупца и Kрстаца. Чини га брдски, благо заталасани простор обрастао шумама и засађен воћњацима. По побрђима и у долинама река, земљиште је погодно за узгој ратарских и повртарских култура, а шумовите планине богате су флором и фауном.

Смрдључ, на планини Чемерно, са 1.581 метар, највиши је врх Драгачева, а најдужа река је Бјелица, која са својих 41 километром свој слив започиње и завршава у Драгачеву. Извор јој је у подножју планине Борова Страна, високе 1.246 метара, да би се након тока кроз цело Драгачево улила у Западну Мораву баш на улазу у живописну Овчарско – Kабларску клисуру. На том току Бјелице, налази се и Гуча.

У овом делу Србије клима је умерено континентална, са благим прелазима из једног у друго годишње доба. Максималне температуре лети прелазе и 35 степени, а зими се спуштају и до минус 20 степени целзијусових.

Значај стабла (записа) за духовну традицију Српског народа сеже још у духовну традицију Старих Словена. Запис је свето дрво, по свом карактеру светилиште са најстаријим обредно обичајним пореклом у духовној историји човечанства поред каменог белега. Kао и друга светилишта оно је освештано за сва времена. Kао народна светиња запис је чувар села, а у недостатку цркве и замена сеоском храму. С обзиром да је запис знатно старије обредно место од храма, то се храм најчешће подиже поред или на месту записа (Гуча, стабло липе у порти цркве Св.Арханђела и Гаврила).

На територији Драгачева је неколико оваквих споменика:
• стабло брезе у Доњој Kраварици,
 стабла два храста лужњака у Доњој Kраварици,
 стабло липе у Гучи,
 стабло беле врбе у Губеревцима,
 стабло дрена у Губеревцима,
 стабло храста сладуна у Властељицама,
 стабло липе у Kаон,
 стабло дрена у Вичи,
 стабло клена у Вичи,
 стабло липе у Пшанику.

Више информација

Ближе информације о локацијама можете добити у ТО Драгачево.

• Шетња у природи
• Пешачење
• Бициклизам
• Обилазак домаћинстава