Гуча се налази на раскрсници путева кроз Горње Драгачево, на надморској висини од 337m. Средишњим делом варошице протиче река Бјелица. Према последњем попису становништва Гуча је са околином имала 3 710 становника.

Историјски развој

Први пут се помиње у турском катастарком попису из 1476.године као село у саставу кадилука Брвеник, у кнежини кнеза Павла. Према тадашњем попису имала је 14 кућа. Процес настајања гучке чаршије започет је 1831. године, изградњом цркве. Од тог периода бележе се значајнија досељавања. Зграда среске управе изграђена је 1875. године, што је имало утицај на то на указом краља Александра Обреновића, Гуча званично постане варошица 1892. године. За порекло назива Гуча везују се две легенде. По једном предању, име Гуча настало је тако што се народ од Турака склањао, прикривао, гучио. Друга легенда указује на то да је име настало по голубовима гугуткама који – гучу.

 

Манифестације

Гуча је препознатљива у свету по Сабору трубача, који последњих година окупи око 500 000 посетилаца. Дугогодишња традиција одржавања највеће трубачке смотре учинила је престоницом трубе. Распевано Драгачево одржава се сваке године на Трећи Ускрс и представља смотру народног стваралаштва, са подједнако дугим постојањем као и Сабор тубача.

Водич кроз варошицу

Културно-историјски и верски објекти углавном су сконцентрисани у центру варошице. Црква у Гучи посвећена је Светом Архангелу Гаврилу. Налази се у прелепој порти , у којој је давне 1961. године организован Први драгачевски сабор трубача. У њеној непосредној близини је Музеј трубе, посвећен историјату сабора трубача. На самом центру налази се и препознатљив Споменик трубачу, преко пута зграде старог начелства. Музеј „Лапидаријум“ представља изложбу споменика крајпуташа на отвореном. Налази се у прелепом парку основне школе.

На пространој заравни, поред реке Бјелице налази се новоизграђени комплекс спортских терена у оквиру кога су: терени за одбојку и одбојку на песку, терени за кошарку и мали фубал, базен и стадион са главним и помоћним тереном.

Смештај у Гучи можете пронаћи у неком од ресторана са коначиштем или у домаћој радиности. Сеоски туризам је такође заступљен. Истичу се бројна туристичка домаћинства недалеко од Гуче са понудом боравка на селу и низом других садржаја.

Ресторани у Гучи понудиће вам на својој трпези специјалитете домаће кухиње.