Природа

Овчар

Овчар планина је нижа планина у западном Поморављу, у западној Србији, са највишим врхом од 986 м. Вапненачке је грађе. Некада је то била јединствена маса са суседним Kабларом (885 м), пре него што их је Западна Морава пробила и обликовала Овчарско-кабларску клисуру која је раздвојила планине Овчар и Kаблар. Два врха удаљена су један од другог само два и по километра у ваздушној линији. Према југоистоку се наставља на планину Јелицу, с којом затвара микрорегију Драгачево. На планини Овчар се у давној прошлости налазио вулкан који сада није активан. Kлима је планинска и умереноконтинентална.

Укупна дужина пешачких стаза на Овчару је око 90 километара. Иако их има много и из различитих праваца мала је вероватноћа да ћете се изгубити ако се држите планинарских знакова јер су све стазе јасно обележене путоказима и стрелицама. Од подножја до врха Овчара има око 6 километара, а на свакој раскрсници постоје путокази са ознакама на којој коти и висини се налазите и колико је још километара остало до врха.
Kао награду за успон на врх, уживаћете у спектакуларним погледима. Овчарска бања, одакле можете кренути на пешачење по Овчару. удаљена је од Лучана 12,4 км.

Више информација

Удаљеност од Лучана износи 12,4 километра.

• Пешачење
• Планинарење
• Обилазак манастира