Спорт и рекреација

Присталицама активнијих облика одмора на располагању је новоизграђен комплекс спортских терена у Гучи, у прелепом природном амбијенту, на обали реке Бјелице. На вама је да изаберете којом активношћу желите да се бавите: кошарка, фудбал, одбојка на песку или ипак купање у базену у врелим летњим месецима. Пријатне вечери можете провести у лаганим шетњама улицама варошице. Основна и средња школа у свом склопу имају и фискултурне сале.

Лучани су препознатњиви по разним спортовима, нарочито по успешним фудбалерима и одбојкашима који су овде поникли. Поред стадиона фудбалског клуба налазе се спортски терени за тенис и базен. Кроз варошицу простиру се уређена шеталишта.

Добра спортска инфраструктура користи се за организовање разних манифестација и такмичења. Најзначајнији су: Међународни турнир у малом фудбалу за млађе категорије „ Трофеј“ Гуча, Tрадиционални викенд шаховски турнир , карате турнир који се организује на дан општине, Mеморијални одбојкашки турнир „ Бранислав Поповић-Поп“ у категорији пионира и пионирки и др.

Бициклистичка и планинарска стаза на планини Јелици

За оне којима је планинарење омиљена дисциплина, планинарске руте на Јелици биће прави изазов. Нетакнута природа, бујна флора и мноштво животињског света учиниће да имате осећај као да се налазите на неком познатом планинском масиву. Дужина пешачке и бициклистичке стазе износи 8 км у једном правцу и води до самог врха планине Јелице – Црна стена. Поглед са видиковца досеже до најудаљенијих врхова Чемерна, Радочела, Голије и Копаоника. Посебан значај за ову руту има археолошко утврђење „ Градина на Јелици“, које полазници врло радо посете током своје авантуре.