images_lucani12Варошица је смештена у равничарској долини реке Бјелице, између непрегледних падина Овчара и брдовитог Крстаца. Лучани су од Београда удаљени 170 км магистралним путем. Близина железничке пруге Београд –Бар од велике важности је за саобраћајну повезаност овог краја са другим деловима Србије.Према последњем попису становништва Лучане је насељавало 3 888 становника.

Историјски развој

lucani123Први пут се помињу у турском дефтеру из 1476. године, као село у кадилуку Брвеник у кнежини кнеза Павла. Према тадашњем попису имало је 10 домова. За настанак назива места везује се неколико легенди. По једној је настало од глагола –лучити (на овом простору су се некада „лучиле војске“) , по другој од именице – луч( дрво за потпалу ватре), док је најприхватљивија легенда , која је везана за римски град Крушевље на Руји. Слуге су град осветљавале са бакљама од луча, па их је народ називао „лучари“. Тако је тадашње село добило назив.

Водич кроз Лучане

Лучани представљају привредни центар општине. У њима се поред „ Милан Благојевића- Наменске“ налази и велики број других предузећа. У самом центру налази се општинска управа и зграда Дома културе са библиотеком.

Од посебних облика туризма најзаступњенији је спортско-рекреативни туризам, због присуства стадиона, спортских терена и базена. Спортске екипе овде често организују припремне активности .

Смештај у Лучанима можете потражити у хотелу и ресторанима са коначиштем.lucani1234

Неколико ресторана понудиће вам богат мени са разним специјалитетима домаће кухиње.

Недалеко од Лучана налази се Овчарско- кабларска клисура, па извор духовности можете пронаћи у неком од десет манастира а одмор и релаксацију у неким од садржаја Овчар-бање.